Aantrekkelijk werkgeverschap dankzij de fiets van de zaak

In een krappe arbeidsmarkt is het nog duidelijker dat investeren in je menselijk kapitaal nuttig is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat investeren in de menselijke factor in plaats van andere bedrijfsonderdelen (machines, huisvesting etc.) een hogere impact op productiviteit heeft. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit zelfs ruim verdubbeld.

Je als werkgever onderscheiden in een krappe arbeidsmarkt

In de afgelopen tien jaar is de spanning op de arbeidsmarkt nog nooit zo groot geweest. Op het hoogtepunt voor de crisis in 2008 waren er 79 vacatures per 100 werklozen.

Inmiddels is dit opgelopen tot 92 vacatures per 100 werklozen. Dit betekent dat er in veel sectoren nog steeds een groot tekort aan arbeidskrachten is. En door het ruime aanbod aan vacatures wordt het voor mensen met een baan over het algemeen makkelijker en aantrekkelijker om te switchen.

Een duidelijke trend onder veel bedrijven is zorgen dat ze aantrekkelijk worden en blijven als werkgever.

Aantrekkelijk werkgeverschap noodzakelijk in een krappe arbeidsmarkt

Bron: CBS

Loyaliteit richting aantrekkelijke werkgevers

Een ander groot voordeel is dat investeren in werknemers zich ook uit in een grotere loyaliteit richting een bedrijf van de werknemer. En daarmee vergroot je dus uiteindelijk je aantrekkelijkheid als werkgever.

Niemand wil voor een organisatie werken die erom bekend staat om geregeld ontslagrondes door te voeren om flexibel te blijven.

Aantrekkelijk blijven, ook voor toekomstige generaties

In 2020 bestaat voor ruim een derde van de wereldwijde beroepsbevolking uit millenials. En de komende jaren zal dit aandeel (en die van jongere generaties) alleen maar groeien. En hoewel er veel stereotypen over “de millenial” rond gaan, blijkt wel dat ze het belangrijk vinden om voor een bedrijf te werken dat past bij hun waarden.

Én zoeken werk wat bijdraagt aan hun inzetbaarheid op de langere termijn. Aantrekkelijk blijven voor deze groeiende doelgroep betekent dus ook investeren in je bedrijfswaarden en deze actief uitdragen.
Dit kan bijvoorbeeld door de investeren in duurzaamheid en ‘employee wellness’.

En duurzaamheid is allang geen geitenwollen-sokken imago meer. Door bijvoorbeeld te investeren in flitsende e-bikes of speed pedelecs ben je duurzaam bezig, want je werknemers hoeven niet meer in vervuilende files te staan en daarmee overal een stuk sneller zijn. Zeker in de Randstad waar de woon-werk verkeer afstanden relatief kort zijn is dit al een slimme manier om de duurzame waarden van jouw organisatie actief uit te dragen.

Voor millenials wordt aantrekkelijk werkgeverschap enkel nog belangrijker

Leer van de fietsambassadeurs

De fietsambassadeurs zijn samen met de Rijksoverheid de uitdaging aangegaan om meer werknemers uit de auto en op de fiets te krijgen. Met organisaties zoals de Efteling, verzekeraar a.s.r., Tata Steel en Schiphol is te zien er een diverse groep zich al heeft aangesloten.

En het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) laat goed zien hoe zij de fiets gebruiken als symbool om ook hun gezamenlijke preventieopdracht ‘Healthy Ageing’ uit te dragen. Een slimme manier om met je fietsbeleid te werken aan je aantrekkelijk werkgeverschap.

Staat jouw aantrekkelijk werkgeverschap al op de rit?

Bij Fietsenwinkel.nl Zakelijk denken wij graag met je mee over een slim fietsbeleid waarmee je je aantrekkelijkheid als werkgever nu (en in de toekomst) garandeert. Neem vandaag nog contact met ons op voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden.