fiets van de zaak maakt gezond en vitaal

De fiets als oplossing om je medewerkers vitaal en gezond te houden

Duurzame inzetbaarheid is dé trend voor 2020 volgens HR. De Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) hield een enquête onder haar HR-leden. Maar wat is duurzaam inzetbaarheid en hoe begin je hiermee?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

”De instrumenten die worden ingezet om de vitaliteit van de medewerkers te ondersteunen en verzuim preventief tegen te gaan.” (bron: hrpraktijk.nl)

Duurzaam competente werknemers

Duurzame inzetbaarheid staat al sinds 2014 op het HR lijstje. Naast de aandacht op de vitaliteit en gezondheid van de medewerkers (4e plek van HR prioriteiten in 2019 – 2020) is nu vooral duurzame competentie de focus.

Dit betekent dat je je medewerkers de mogelijkheid biedt om zich een leven lang te ontwikkelen. Dit leerproces wordt vooral ondersteund door leidinggevenden. Leiderschapsontwikkeling is dan ook de derde prioriteit voor HR, aangevuld met eigen regie van de werkende over loopbaan en ontwikkeling (5 e plek).

Eigen regie binnen vitaliteitsbeleid  

Vitale en gezonde werknemers zijn pas het begin van duurzame inzetbaarheid en een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Heeft jouw organisatie een vitaliteitsbeleid dat werknemers in staat stelt zelf te kiezen hoe zij vitaal en gezond willen blijven?

Overheid zet in op leasefiets

De overheid zet vol in op de fiets als oplossing voor veel maatschappelijke problemen. Menno Snel van Financiën zei het al eerder: „Fietsen kan een duurzaam en efficiënt alternatief zijn voor reizen met de auto of het openbaar vervoer. Fietsen belast de luchtkwaliteit minder en kan zorgen voor minder drukte op de weg of in het openbaar vervoer. Bovendien brengt het gebruik van de fiets gezondheidsvoordelen met zich mee ten opzichte van het gebruik van de auto of het openbaar vervoer.” Met deze tekst zette hij op Prinsjesdag 2018 de deur wagenwijd open voor: de leasefiets.

Fiets als onderdeel van het vitaliteitsprogramma

Om medewerkers vitaal te krijgen kan je ze een sportabonnement of een fiets van de zaak aanbieden. Maar je kan ze ook de regie in eigen hand geven door ze een leasefiets optie aan te bieden. De werknemer kiest zelf een leasefiets uit het leaseassortiment. De leasefiets kan in combinatie met een lease-auto of NS businesskaart. Werknemers zitten dus niet vast aan één mobiliteitsoplossing.

Lees verder

Fiets van de Zaak: gratis whitepaper download