Duurzaam woon-werkverkeer op een elektrische fiets

Bij het kiezen voor de optimale woon-werkverkeer oplossing is het vandaag de dag meer dan ooit van belang om ook de duurzaamheid van je keuze te overwegen. Van het Schone Lucht Akkoord dat Minister Van Veldhoven met 46 gemeenten en provincies heeft ondertekend tot de Fietsambassadeurs en de vele klimaatpartners van Iedereen doet wat benadrukken het belang van een duurzame maatschappij. Hieronder vind je hoe een elektrische fiets van de zaak daar ook een steentje aan bij kan dragen!

Wat is duurzaamheid

Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? De definitie zoals die door de VN commissie voor Milieu en Ontwikkeling is opgesteld, maakt het plaatje duidelijk. “Een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen.”

Dat een elektrische fiets hier altijd goed naar voren komt, is logisch gezien het volledig ontbreken van fijnstof en CO2-uitstoot tijdens het gebruik. Zowel het klimaat als schone lucht worden dus ontzien.

Zeker in steden waar ook de toenemende verkeersdrukte een obstakel vormt dus een win-win situatie. Zowel wat betreft een schonere lucht als wat betreft geluidsoverlast en de benodigde parkeerruimte.

Duurzaam op de fiets van de zaak

Slechts 3% van de CO2-uitstoot van een auto

Wel blijft het natuurlijk zo dat een elektrisch fiets gebruik maakt van een accu. En komt er CO2 vrij bij het opwekken van de elektriciteit voor de accu van de fiets.

Dit is echter vele malen minder dan wat een auto aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Naar verhouding is de CO2-uitstoot van een e-bike maar 3 procent van die van een auto.

Wat betreft duurzaamheid valt de grootste winst dan ook niet te behalen bij het overstappen van een reguliere fiets op een elektrische fiets. Juist het overstappen van andere vervoersmiddelen op een elektrische fiets maakt het verschil!

Uit de file op een elektrische fiets

Van scooters tot motoren en auto’s worden op het moment bijvoorbeeld nog gebruikt voor afstanden die ook makkelijk met een e-bike overbruggen zijn. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 km. Een afstand die op een elektrische fiets in nog geen 20 minuten af te leggen valt!

En om te zorgen dat de woon-werkafstanden nog makkelijker te overbruggen zijn, doet ook de overheid een flinke duit in het zakje.

Zo is er o.a. de bijtellingsregeling die in 2020 in is gegaan. Maar ook wat betreft infrastructuur wordt er flink geïnvesteerd. Maar liefst 100 miljoen voor de aanleg en aanpassing van snelfietsroutes en fietsenstallingen.

Duurzaamheid van een elektrische fiets verder vergroten

Om de positieve impact van een elektrische fiets dan ook nog eens te optimaliseren, hier enkele tips om het maximale uit je accu te halen:

  • Net als bij een auto is bijvoorbeeld de belasting van de motor aanzienlijk minder wanneer je geleidelijk schakelt.
  • Ook scheelt het om de accu bij kamertemperatuur op te laden.
  • Dat na de levensduur van de accu deze ook gerecycled moet worden, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Met jouw organisatie ook duurzaam woon-werkverkeer stimuleren?

Van het Schone Lucht Akkoord tot de wens om bij te dragen aan een duurzame wereld. Organisaties in heel Nederland kiezen voor meer duurzame oplossingen voor woon-werkverkeer. Is jouw organisatie ook toe aan een meer duurzame oplossing? Neem vandaag nog contact op!