Het potentieel van duurzame inzetbaarheid in een vergrijzende en krappe arbeidsmarkt

Het lijkt logisch om bij een fiets van de zaak de vergelijking met reiskostenvergoedingen te maken. Helaas doe je hiermee de lange termijn voordelen van de fiets voor zowel werkgevers als werknemers behoorlijk tekort. Voor wat betreft duurzame inzetbaarheid, kostenbesparing op ziekteverzuim en parkeerruimte en niet te vergeten het klimaat.

Vergrijzing in beeld

“Europe’s demographic time-bomb” kopte de Financial Times in januari. Met daarbij een artikel over de gemiddelde leeftijd in Europa: het oudste continent ter wereld.

Wat blijkt echter wanneer we inzoomen op Nederland? Dat de schatting voor Nederland vanaf 2019 de schatting voor Europa zelfs overtreft. De vergrijzing is dus nog maar net echt begonnen.

Gemiddelde leeftijd in Nederland stijgt boven die van Europa uit

Krimp beroepsgeschikte bevolking

Diezelfde cijfers laten ook zien wat dit betekent voor de bevolkingsgroep tussen de 24 en 66 jaar oud, bij benadering de beroepsgeschikte bevolking. Namelijk een daling van bijna 4% tussen 2020 en 2030. Een krapte waar je als organisatie op voorbereid wilt zijn.

Dezelfde trend is ook zichtbaar in de Spanningsindicator van het UWV waarmee de krapte op de arbeidsmarkt wordt weergegeven. In 2008 was de Spanningsindicator voor het laatst zo hoog. En belooft dus bij een groeiende economie enkel toe te nemen.

Afname beroepsgeschikte bevolking in Nederland

Investeer dus in duurzame inzetbaarheid van je personeel

Meer dan ooit tevoren is het dus van belang voor bedrijven om het schaarse human capital naar waarde te schatten. En te investeren in duurzame inzetbaarheid. Enerzijds om de vitaliteit van de oudere generaties te waarborgen, anderzijds om onder de nieuwe generaties als aantrekkelijk werkgever bekend te staan. Nu al – en in de toekomst nog meer– een flinke uitdaging voor zowel werkgevers én werknemers.

Werkgevers zullen bijvoorbeeld meer moeten investeren in de vitaliteit van bestaande werknemers. En meer moeite doen om hun positie als aantrekkelijk werkgever te verbeteren.

Werknemers zelf zullen ook meer moeten investeren in hun vitaliteit. Om langer gezond te leven en langer een waardevolle bijdrage te leveren met hun werkzaamheden.

Een wondermiddel om dit allemaal in één keer op te lossen bestaat niet. Wat wel op z’n minst een oplossing voor een deel van de bijkomende problemen kan zijn, is een elektrische fiets van de zaak. Een investering waar werkgever en werknemer gezamenlijk aan bijdrage aan doen.

Het klimaat om elektrisch te rijden is beter dan ooit

Alleen al als we kijken naar de maatregelen die de overheid treft door middel van forse investeringen en nieuwe regelgeving:

  • Aanleg fietssnelwegen
  • Aanleg extra fietsstallingen
  • Bijtellingsregeling (7%)
  • Milieusubsidies op o.a. speed pedelecs als bedrijfsmiddel

 

Ook lokaal gebeurt er een hoop op het gebied van mobiliteit. Neem bijvoorbeeld de toename van autoluwe binnensteden. Daarnaast zijn mensen al steeds meer gewend aan het gebruik van goederen boven het bezit ervan. Van deelfietsen tot Swapfiets: allemaal winnen ze terrein onder jongere generaties.

Voor werkgevers zou deze keuze net zo logisch moeten zijn. Je hebt bij een leasefiets geen hoge initiële investering en bent volledig ontzorgd.

Duurzame inzetbaarheid als lange termijn strategie

Sinds de introductie van de bijtellingsregeling voor de fiets van de zaak, wordt de discussie online vaak gestuurd richting de reiskostenvergoeding. En dat die niet uitgekeerd mag worden voor dagen dat een werknemer met de fiets komt. Terwijl je als werkgever juist met een e-bike een investering doet die ruimschoots voorbij gaat aan die €76 per maand (bij iedere dag 10 kilometer heen en 10 kilometer terug). Voor de werkgever zelf. En voor de werknemer.

Zo stimuleer je als werkgever duurzame inzetbaarheid in de vorm van de vitaliteit van een vergrijzend personeelsbestand. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat actief woon-werkverkeer voor een daling van maar liefst 11% in hart- en vaatziekten kan zorgen. Los van het feit dat een organisatie dankzij minder ziekteverzuim ook aanzienlijk bespaart.

Ook nieuwe generaties zullen de waarde van een elektrische fiets van de zaak onderkennen. Of het nu is vanwege de belofte van een flitsende speed pedelec of vanwege de duurzaamheid van je mobiliteitsvisie. In een alsmaar krappere arbeidsmarkt is die elektrische fiets van de zaak een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde om je als organisatie mee te onderscheiden. En net  zo belangrijk: in lijn met de duurzame waarden van jongere generaties.

Door het verminderde autoverkeer dragen organisaties verder alvast een steentje bij aan de verduurzaming van personenmobiliteit zoals omschreven in het Klimaatakkoord. Zelfs met een accu veroorzaakt een elektrische fiets maar 3% van de CO2-uitstoot van die van een auto.

Werknemers op hun beurt investeren met de bijtelling in hun eigen duurzame inzetbaarheid in de vorm van hun eigen gezondheid. Ondanks dat er velen zullen zijn die al een abonnement voor een sportschool hebben, is het meest gehoorde excuus om daar niet heen te gaan: tijd. Met een fiets van de zaak ben je niet alleen sneller door de file te omzeilen, ook benutten ze de tijd die het kost veel efficiënter. Door er tegelijkertijd de benodigde fysieke inspanning uit te halen.

Die fysieke inspanning heeft nog wat extra’s te bieden. Dat deze inspanning er namelijk voor zorgt dat het stressniveau afneemt is al bewezen. Los van de frustratie die niet meer ervaren hoeft te worden over het wachten op een trein. En dat de productiviteit op werk toeneemt. Echt een betere start van de dag dus!

Wat nog meer het stressniveau verlaagt? Weten dat je met een leasefiets van de zaak volledig ontzorgd bent. Een bonus bovenop de nu al ontspannen dag. Van pechhulp tot een leenfiets waar nodig: deze extra’s garanderen het fietsplezier.

Let’s go green together

Als mobiliteitsadviseurs is het natuurlijk makkelijk te roepen dat organisaties het belang van duurzame mobiliteit in moeten gaan zien. Daarom leggen we bij Fietsenwinkel.nl Zakelijk liever de nadruk op het potentieel. En zoals je hebt kunnen lezen, is het potentieel aanzienlijk!

Durf jij als ondernemer echt te investeren in je werknemers en organisatie? Laat het ons weten en we helpen je om graag het maximale uit je investering te halen.