Op de fiets naar het werk: minder files, minder uitstoot, meer plezier

Op de fiets naar het werk: minder files, minder uitstoot, meer plezier

Het fileprobleem wordt steeds groter. Wist je dat files de Nederlandse economie inmiddels ieder jaar zo’n 1300 miljoen euro kosten? En wat te denken van al het persoonlijke leed. Nederlanders staan steeds vaker in de file: in 2018 stonden al 20% meer files dan het jaar ervoor. En in de eerste maanden van 2019 was er al een stijging te zien van 25% ten opzichte van 2018! Inmiddels rijden we met zo’n 8,8 miljoen personenauto’s op de weg en dat is dus goed te merken…

Oplossing: meer asfalt? 

De oplossing voor het fileprobleem is volgens sommige mensen gewoon (nog) meer asfalt neerleggen. Dat betekent immers meer ruimte voor de auto en dat zou tot minder files moeten leiden. Helaas is vaak het tegenovergestelde waar. Door nog meer ruimte te creëren heeft dit vaak een aanzuigende werking op automobilisten. Men durft het spits rijden weer aan, met als resultaat meer auto’s op de weg en alsnog vertraging. En hoewel dit geen wetmatigheid is, is het file oplossend vermogen niet zo groot als veel mensen beweren. Milieuvriendelijk is het hoe dan ook niet.  

200.000 mensen uit de file 

In 2018 heeft staatsecretaris Van Velden (Infrastructuur en Waterstaat) de ambitie uitgesproken dat 200.000 forenzen de fiets voor de file gaan verkiezen. Daarmee zouden ze 3 miljard meer fietskilometers gaan maken. Een mooi streven, want veel pakken helaas nog steeds de auto naar hun werk, ook als ze maar op een korte reisafstand van hun werk wonen. Meer dan de helft van de autoritten is vaak korter dan 7,5km en meer dan 50% van de werknemers woont maar op 15km van hun werk. Een afstand dit makkelijk te overbruggen is met een (elektrische) fiets. 

Geef het milieu (en je gezondheid) een boost met een elektrische fiets   

De fiets is een milieuvriendelijk alternatief voor de auto. Bijna geen  CO2 uitstoot, waarmee je het milieu dus een handje helpt. Maar ook voor je gezondheid is het de beste keus. Je beweegt, je bent in de buitenlucht en je ziet vaak meer van je omgeving dan wanneer je in de auto zit. Uit onderzoek blijkt verder ook dat fietsen stress verlagend werkt. En een ander groot voordeel, je reistijd is een stuk beter voorspelbaar. Je weet beter waar je aan toe bent.

Altijd wind mee

De e-bike is een ideaal alternatief voor de auto. Door de trapondersteuning heb je altijd wind mee en ben je vaak sneller op je werk dan met een auto. Zeker op de kortere afstanden is dit het geval. En dit geldt dubbel en dwars voor befaamde file-trajecten. Kies je voor een speed pedelec dan kan de tijdwinst nog verder oplopen.  

Fiscale voordelen elektrische fiets (plus betere voorzieningen) 

Om zoveel mogelijk mensen uit de auto te krijgen neemt het kabinet verschillende maatregelen om fietsgebruik te stimuleren. In 2020 wordt een nieuwe bijtellingsregeling van kracht waardoor het extra voordelig wordt om een e-bike te leasen. Voor een paar euro per maand kun je hierdoor op een mooie en kwalitatieve e-bike of speed pedelec van een paar duizend euro rijden. En dan dit de service en onderhoud er ook al bij. Helemaal zorgeloos dus.

Daarnaast investeert het kabinet in het creëren van meer snelfietsroutes. Hiermee krijgt de fiets en e-bike dus ruim baan. Ook wordt er geïnvesteerd in betere voorzieningen rondom stations door uitbreiding van fietsstallingen. Met de uitbreiding wordt ook rekening gehouden met “bijzonder formaat” fietsen zoals transport e-bikes, speed pedelecs en bakfietsen.  

Wat kun je zelf doen?

Als je nu nog je auto gebruikt voor woon-werk verkeer dan is de oplossing natuurlijk simpel. Pak vaker de fiets! Maar ook als je een e-biker bent kun je helpen meer mensen uit de file te krijgen. Laat die collega die elke dag steen en been klaagt over de file waar hij nu weer in stond eens een rondje rijden op je e-bike. Onbekend maakt onbemind. Dit geldt zeker voor de e-bike. Veel mensen die nog nooit op een e-bike hebben gereden denken dat het voor oudere mensen is, maar zodra ze voor het eerst dat “wind mee” gevoel hebben ervaren zijn ze verkocht.  

Zijn er al meer collega’s die op de fiets of e-bike komen, maar zijn er te weinig goede voorzieningen op je werk? Stap dan gezamenlijk naar je werkgever en vraag bijvoorbeeld om extra (beveiligde) fietsparkeer plekken, douches en maak hem of haar bekend met de nieuwe bijtellingsregeling. Hier heb je zelf natuurlijk profijt van, maar ook kan dit helpen om nog meer autorijdende collega’s over te halen.  

Dus, op naar de 3 miljard fietskilometers! 

Lees verder

Fiets van de Zaak: gratis whitepaper download