Met de reportage Leasefiets: waarom je het wel of niet moet willen legt Nieuwsuur haarfijn de voor- en nadelen uit van een leasefiets van de zaak. Van de politiek tot het bedrijfsleven, de voordelen van de nieuwe bijtellingsregeling worden al snel heel duidelijk. En dat er ook door de overheid in geïnvesteerd wordt, is natuurlijk een must. Bekijk ook de video! Voor de lezers hebben we een transcript van de video er onder samengesteld met de verschillende onderwerpen die er aan bod komen.
Nieuwsuur: Gemiddeld leggen wij, Nederlandse fietsers, 1000 kilometer per jaar op de fiets af. Van hier naar Warschau. Nog een feitje: we hebben 23 miljoen fietsen in Nederland. Meer fietsen dan mensen! Niet gek dat we internationaal bekend staan als fietsland. En toch wil de minister dat we nog veel meer gaan fietsen.
Stientje van Veldhoven (Minister voor Milieu en Wonen): Ik wil graag aan het einde van de kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets. Dat is een flinke ambitie.
Nieuwsuur: Maar wie wel eens in de stad fietst, weet ook, het is al heel druk op de fietspaden. En buiten de steden scheuren ze je voorbij op elektrische fietsen, speed pedelecs, racefietsen.
Nieuwsuur: De doelstellingen zijn dus duidelijk, de overheid wil dat er 200.000 mensen meer op de fiets naar hun werk gaan. Jan Karst doet het al dagelijks. Hij fietst elke dag 25 kilometer naar zijn werk en aan het einde van de dag ook weer terug.
Jan-Karst Timmerman: Vanochtend om kwart over zes ging de wekker. En dan ga ik op de fiets naar het werk. Ik weet dat het slecht weer is, maar het zou gisteren ook slecht weer zijn en dat viel reuze mee. Dus ik ga gewoon lekker weer op pad.
Drie jaar geleden ben ik begonnen met fietsen, omdat er op mijn werk een gelegenheid geboden werd om te gaan fietsen. Ik fiets op een speedbike. En een speedbike is een fiets die snelheden kan halen van over de 40 kilometer. Het is een superfijne fiets.
Het valt natuurlijk helemaal op als jij de route grotendeels langs de snelweg doet. Dat je dan ziet dat mensen haast hebben, maar regelmatig in de file staan. En als je in de file staat, krijg je toch iets van “Het schiet weer niet op vandaag.” en ik fiets gewoon door.
Interviewer: Hoe was de rit?
Jan-Karst Timmerman: Heerlijk. Nat. Het weer was wel ruig, wind, regen. Dit was wel een extreme dag. Maar ondanks het weer is het te doen.
Nieuwsuur: Dat is precies hoe de minister het graag ziet.
Stientje van Veldhoven (Minister voor Milieu en Wonen): Ik geloof dat de helft van de autoritten in Nederland korter is dan 7,5 kilometer. Dat zijn afstanden die prima op de fiets kunnen. En daarmee dragen we met elkaar bij aan een schonere lucht in de stad, maar ook minder files.
Nieuwsuur: Als we meer gaan fietsen met z’n allen, dan moet dat een heel veel problemen gaan oplossen. Het is beter voor het milieu, we worden er gezonder van als het goed is. En ook belangrijk, het wordt minder druk met auto’s. Maar op een oud barrel is 7,5 kilometer toch ook nog een heel stuk trappen. En daar is ook een oplossing voor bedacht. Want vanaf 1 januari wordt het makkelijker voor bedrijven om werknemers een leasefiets te geven. Zo kunnen ze naast een lease auto ook een fiets krijgen. Met de afspraak dat de werknemer bijvoorbeeld twee dagen per week met de fiets naar zijn werk gaat. Het scheelt de werkgever parkeerruimte en levert de werknemer een mooie fiets op.
Erik Henstra, Directeur LeasePlan: Hier zie je voorbeelden uit ons assortiment van e-bikes. Dit is bijvoorbeeld, het ziet er uit als een mountainbike, met een batterij om extra ondersteuning te geven.
Dit is een pedelec. En daarmee kan je dus redelijk snel over zere wegen gaan. En dit is de e-bike die de meeste mensen wel kennen, een stadfiets met ondersteuning van een batterij.
Interviewer: Best wel bijzonder, want tot nu toe hebben jullie alleen maar auto’s verhuurd.
Erik Henstra, Directeur LeasePlan: Klopt. Maar we zien het ook echt als een aanvulling daar op. De zakelijke rijder zit natuurlijk heel veel in de auto. Maar af en toe kan die ook prima op de fiets. Dat is én groen en goed voor de persoon zelf. Je voelt je een stuk beter wanneer je een stukje gefietst hebt. En ook voor file problematiek. Als we een paar procenter minder mensen in de auto hebben, dan is de top van de files er ook af. Het is een belangrijke aanvulling op onze doelstelling om duurzame mobiliteit te kunnen bieden.
Nieuwsuur: De fietsersbond wil natuurlijk graag dat meer mensen gaan fietsen. Maar ze zien ook nog wel een aantal hobbels op de weg.
Saskia Kuit, Fietsersbond: Als je ziet wat er nu op de weg komt qua fietsen. Met vrachtfietsen, speed pedelecs, e-bikes, de groei in het fietsverkeer in de steden. Dan zijn we absoluut niet in staat om dat goed en veilig op te vangen. Het rijk vindt het makkelijker om 1 miljard in de verbreding van een rijksweg te steken, dan dat ze het vindt om 1 miljard in de fiets- en ov-bereikbaarheid van Utrecht te steken.
We staan nu op de knoop van de Vredenburg. Dit is de drukste route van Nederland qua fietsen. En wat hier interessant is. Dit is eigenlijk een paar jaar oud en je ziet dat het nu al bommetje vol is. Fietsers, auto’s, bussen, alles knelt met elkaar. En dat komt omdat het fietsgebruik enorm is toegenomen. Veel meer dan we hadden gehoopt.
Nieuwsuur: Meer nieuwe fietsen zorgt dus weer voor hele nieuwe uitdagingen. Waar moeten we bijvoorbeeld al deze luxe, dure fietsen gaan parkeren?
Marise Bezema, NS Services: We zijn in de Stationsplein stalling te Utrecht
Interviewer: Het is de grootste stalling, maar hij is bijna te klein.
Marise Bezema, NS Services: Ja, dat klopt. We verwachten dat hij aan het einde van het jaar, begin volgend jaar alweer te klein is.
Interviewer: Hoe kan dat?
Marise Bezema, NS Services: Als jij weet, ik parkeer hier m’n fiets en ik vind hem heel en veilig weer terug. Dan ben je veel eerder geneigd om met de fiets naar het station te komen, dan wanneer je ‘m buiten tegen een boom of tegen een hekje neerzet.
Interviewer: Je creëert eigenlijk een probleem?
Marise Bezema, NS Services: Zo zou je het kunnen zeggen.
Nieuwsuur: Maar goed, voordat je in zo’n fietsenstalling terecht komt, moet je je natuurlijk wel een weg gebaand hebben door die hele drukke stad met al die andere fietsers. Je hebt lang moeten wachten voor de vele stoplichten in de stad. Kortom, moeten we niet met elkaar ook gaan praten over het aanpassen van de infrastructuur dan?
Stientje van Veldhoven (Minister voor Milieu en Wonen): Andere landen zouden dat een luxeprobleem noemen, maar het is natuurlijk wel echt een uitdaging. We moeten ook er voor zorgen dat we voldoende ruimte, voldoende veiligheid op die fietspaden garanderen. We zullen ook een beetje rekeningen moeten houden met elkaar. Dat je fietsen hebt met verschilllende snelheden. Maar ik ben vooral blij dat die mensen op de fiets zitten. Goed voor de luchtkwaliteit, goed voor hun eigen gezondheid en minder CO2 uitstoot met z’n allen.
Nieuwsuur: Een fiets is lekker en leuk, maar heeft ook een keerzijde. De afgelopen jaren is de verkeersveiligheid voor fietsers juist afgenomen. Het aantal verkeersdoden op de fiets is net iets hoger dan bij autorijders en de verwachting is dat het aantal alleen maar toe gaat nemen. Hoe denkt de minister dat op te gaan lossen?
Stientje van Veldhoven (Minister voor Milieu en Wonen): Het is in Nederland druk. En op al die plekken waar het druk is, moeten we zorgen dat we in het verkeer goed rekening houden met elkaar. Dan zijn ook voldoende brede fietspaden van belang. Dan zijn bijvoorbeeld fietspaden die geen ingewikkelde kruisingen hebben van belang. Dus bij het inrichten van de stad voorrang op rotondes, doorgaande fietspaden, soms tunneltjes om gevaarlijke kruispunten te vermijden. Daar kunnen we een hele hoop doen, gemeente, provincies en het rijk. Daar moeten we samen naar kijken. Maar naast alle dingen die we aan de inrichting van de weg kunnen doen, betekent het ook gewoon een beetje rekening houden met elkaar.
Nieuwsuur: Maar voor mensen buiten de grote steden, spelen weer andere problemen. Hoe kom je met je fiets bijvoorbeeld zo snel mogelijk langs een stad, zonder er dwars doorheen te hoeven fietsen? Daarvoor worden er de komende tijd meer zogenoemde snelfietsroutes aangelegd. Dit zijn een soort snelwegen voor je fiets, waardoor je zo min mogelijk stoplichten en kruispunten hebt op de route. Er zijn er al een flink aantal aangelegd in Nederland. En dit netwerk moet zich de komende jaren nog gaan uitbreiden. Maar dit alles gaat natuurlijk wel veel geld kosten.
De gemeente en provincies zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het aanleggen van nieuwe infrastructuur voor fietsers. Maar het kabinet helpt wel mee door 100 miljoen euro in nieuwe fietspaden en stallingen te steken. Volgens de plannen gaan de provincies en gemeentes dan nog 245 miljoen euro bijleggen. Maar of het allemaal genoeg is om die ambitieuze plannen ook echt uit te voeren, dat moeten we de komende jaren gaan bekijken.