Wat kost een fiets van de zaak kopen?

Fiscaal gezien zijn er vier opties om met de kosten van een fiets van de zaak om te gaan. Namelijk ter beschikking stellen, verstrekken, vergoeden en met behulp van een renteloze lening. Alle vier de opties en de bijbehorende kosten leggen we helemaal voor je uit op deze pagina.

1. Fiets van de zaak ter beschikking stellen

Zo bestaat er de mogelijkheid dat de werkgever de fiets in zijn geheel betaalt. Dit heet het ter beschikking stellen. En is één van de meest veelvoorkomende keuzes bij het kopen van een fiets van de zaak. Omdat de werknemer ook privé gebruik maakt van de fiets, moet hij nog wel bijbetalen in de vorm van bijtelling.

Bijtelling

Waarom de leasefiets vandaag de dag in de spotlight is komen te staan, is vanwege deze Bijtellingsregeling. Met deze regeling wordt de aanschaf van een fiets van de zaak nog meer gelijk getrokken met de aanschaf van een auto van de zaak.

Dankzij de Bijtellingsregeling voor de fiets hoeft voor het privégebruik geen kilometerregistratie meer bijgehouden te worden. Met een jaarlijkse bijtelling van 7% wordt het privégebruik door de werknemer belast. Deze bijtelling wordt berekend over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar.

BTW aftrek

Wat betreft de BTW aftrek is er bij het ter beschikking stellen een duidelijke regel. Net als bij een leasefiets mag de werkgever tot een aanschafprijs van €749 euro BTW aftrekken. Dit komt neer op €130 per fiets.

Kilometervergoeding

Wanneer een werknemer bijvoorbeeld 3 dagen met de fiets komt en vervolgens 2 dagen met de auto, mag er voor de 2 dagen met de auto wel kilometervergoeding geboden worden. Voor de dagen dat een werknemer met de fiets komt, is het een werkgever niet toegestaan een onbelaste kilometervergoeding uit te keren.

Fiets van de zaak mogelijkheden in je mailbox?

Download de whitepaper!

Rekenvoorbeeld: fiets ter beschikking stellen

Rekenvoorbeeld zakelijk kopen bij Fietsenwinkel.nl

Rekenvoorbeeld: fiets ter beschikking stellen

Rekenvoorbeeld zakelijk kopen bij Fietsenwinkel.nl

2. Fiets van de zaak verstrekken

In tegenstelling tot het scenario bij ter beschikking stellen, biedt het verstrekken de gelegenheid om de kosten te betalen vanuit de vrije ruimte. Aantrekkelijk aangezien zo de kosten van de fiets niet belast worden door loonheffing.

Een nadeel is dat veelal de vrije ruimte (in 2020 1,7% van de loonsom tot € 400.000 plus 1,2% van de rest van de loonsom) vaak al benut wordt voor andere vergoedingen aan werknemers. Wanneer het totaal aan vergoedingen boven de vrije ruimte komt, betaalt de werkgever hierover 80% eindheffing.

BTW aftrek

Aangezien in dit scenario de werknemer de eigenaar van de fiets wordt, valt er voor de werkgever geen BTW af te trekken.

Kilometervergoeding verstrekte fiets

Naast het verstrekken van een fiets van de zaak, is het toegestaan de werkgever ook een onbelaste kilometervergoeding te bieden (tot €0,19 per kilometer).

Loonheffing

Iedere vergoeding aan een werknemer wordt door de Belastingdienst gezien als loon. In het geval van de verstrekte fiets betekent dit dat de kosten bij het loon van de werknemer opgeteld moeten worden. Zodat deze er eenmalig loonheffing over betaalt.

3. Fiets van de zaak vergoeden

Een alternatief scenario is dat de werknemer de fiets zelf aanschaft en de kosten vervolgens (deels) door de werkgever vergoed worden. Ook vergoedingen kunnen aangegeven worden als eindheffingsloon. En zo ondergebracht worden in de vrije ruimte.

Zoals eerder aangegeven is de vrije ruimte (in 2020 1,7% van de loonsom tot € 400.000 plus 1,2% van de rest van de loonsom) echter vaak al benut wordt voor andere vergoedingen aan werknemers. Wanneer het totaal aan vergoedingen boven de vrije ruimte komt, betaalt de werkgever hierover 80% eindheffing.

BTW aftrek

Aangezien in dit scenario de werknemer de eigenaar van de fiets wordt, valt er voor de werkgever geen BTW af te trekken.

Kilometervergoeding (deels) vergoede fiets

Naast het (deels) vergoeden van een fiets van de zaak, is het de werkgever toegestaan ook een onbelaste kilometervergoeding te bieden (tot €0,19 per kilometer).

Loonheffing

Iedere vergoeding aan een werknemer door de Belastingdienst wordt gezien als loon. In het geval van de vergoede fiets van de zaak betekent dit dat de vergoeding bij het loon van de werknemer opgeteld dient te worden. Zodat deze er eenmalig loonheffing over betaalt.

4. Fiets van de zaak via een renteloze lening

In het verleden is deze optie wel eens bestempeld tot het nieuwe fietsplan. Waarbij de werkgever een renteloze lening biedt aan een werknemer. En deze op zijn/haar beurt de lening terug betaalt vanuit de onbelaste kilometervergoeding.

Dankzij de nihilwaardering van het rentevoordeel van de werknemer (die geen rente hoeft te betalen), blijven zo de lening en de fiets zelf onbelast.

BTW aftrek

Aangezien in dit scenario de werknemer de eigenaar van de fiets wordt, valt er voor de werkgever geen BTW af te trekken.

Kilometervergoeding bij renteloze lening

Zoals hierboven beschreven, kan de kilometervergoeding benut worden om de renteloze lening terug te betalen aan de werkgever.

Loonheffing

Een renteloze lening wordt niet gezien als een vergoeding aan een werknemer. En dus hoeft er geen loonheffing over betaald te worden.

Fietsenwinkel.nl Zakelijk fietsaanbod

Ben jij overtuigd van de voordelen van een fiets van de zaak? Wanneer je kiest voor Fietsenwinkel.nl Zakelijk kun je kiezen uit het volledige fietsassortiment van Fietsenwinkel.nl. Daar staat een uitgebreid assortiment aan fietsen voor je klaar. Van elektrische stadsfiets tot speed pedelec: met deze luxe e-bikes leg je iedere afstand met gemak af.

Lease een Brinckers Brisbane M8 elektrische fiets

Elektrische stadsfietsen

  • Comfort en luxe staan voorop
  • Rechte zithouding zodat je ontspannen kunt fietsen
  • Merken zoals o.a. Cortina en Brinckers
De BMC Alpenchallenge AMP lease je bij Hellorider Zakelijk Lease

Sportieve elektrische fietsen

  • Strak en slim design, licht van gewicht
  • Gebogen houding: meer snelheid en wendbaarheid
  • Merken zoals Cube en BMC
Stromer ST1x speed pedelec leasen

Speed pedelecs / E-speeds

  • Maximale snelheid tot wel 45 km/h
  • Ultieme luxe en power voor de fanatieke forens
  • Merken zoals Stromer en Riese & Müller

De kracht van Fietsenwinkel.nl Zakelijk

Persoonlijk contact

Iemand die echt de tijd voor je neemt en je door de wirwar van regels en kleine lettertjes heen helpt. Zo doen we dat bij Fietsenwinkel.nl Zakelijk. Lees meer

Uniek en geautomatiseerd platform

Niemand zit te wachten op een eindeloze papierwinkel. Die blijft je dan ook bespaard dankzij de volledig geautomatiseerde leaseplatformen. Lees meer

Grootste servicenetwerk van Nederland

De zekerheid van een professioneel netwerk aan specialisten, met de persoonlijke service zoals die van de fietsenwinkel om de hoek. Lees meer