Full operational lease is makkelijk als je een fiets wilt leasen

Zakelijk leasen uitgelegd: full operational lease of financial lease?

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over leasen, kom je al snel de termen financial lease en full operational lease tegen. Goed om te weten dat dit twee verschillende vormen van leasing zijn, dus de moeite waard om je in te verdiepen.

Wat is financial lease?

Wanneer iemand kiest voor financial lease, dan is die persoon (of organisatie) zelf de eigenaar van de fiets gedurende de looptijd van het leasecontract. Bij financial lease staat het leaseproduct (bijvoorbeeld de leasefiets) op de balans bij de activa en legt het leaseproduct dus beslag op de mate van liquiditeit van de onderneming. Daarnaast ben je bij financial lease zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties, de verzekering en natuurlijk ook de kosten van dit allemaal. Financial lease is alleen mogelijk voor ondernemers met een actief KvK-nummer en biedt mogelijkheden tot investeringsaftrek.

Full operational lease betekenis

Bij full operational lease, of full-service operational lease, blijft de leasemaatschappij eigenaar van het leaseproduct. Dat betekent dat de leasefiets niet op de balans van het bedrijf komt, zodat je werkkapitaal vrij kunt houden. Dat betekent ook dat je niet in aanmerking komt voor investeringsaftrek.

All inclusive: geen verborgen kosten

Belangrijker is nog dat bij full operational lease alle kosten die voortkomen uit het gebruik van de fiets (of auto) in het leasecontract worden opgenomen. Denk aan rente en afschrijving, onderhoud en reparatie, schade, verzekering, kosten voor pechhulp onderweg en vervangend vervoer. Het maandbedrag van full(-service) operational lease is dus een all inclusive bedrag waarbij je achteraf niet voor extra (onverwachte) kosten komt te staan.

Full operational lease in het kort:

  • Alles zit in het maandbedrag: geen extra kosten
  • Service, onderhoud, reparatie, verzekering en pechhulp onderweg is allemaal geregeld
  • Leasefiets niet op de balans van het bedrijf, dus meer werkkapitaal vrij

Voordelen zakelijk leasen met full operational lease

Wat zijn nu precies de voordelen van full operational lease? We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Geen grote investering in één keer nodig
  • Bedrijfsfiets (of natuurlijk auto) is geen kostenpost op de balans
  • Overzichtelijk door 1 vast bedrag per maand
  • Geen onvoorziene kosten (voor bijvoorbeeld onderhoud, reparatie en verzekering)
  • Inclusief schadeafhandeling, pechhulp onderweg en vervangend vervoer bij reparatie

Full operational lease berekenen

Overtuigd van de voordelen? Bij Fietsenwinkel.nl Zakelijk Lease kun je terecht voor het leasen van e-bikes en fietsen met een full operational leasecontract. Ben je benieuwd naar de kosten voor een zakelijke leasefiets?

Lees verder

Fiets van de Zaak: gratis whitepaper download