Wat kost een leasefiets van de zaak?

Fiscaal gezien zijn er twee opties om met de kosten van een leasefiets om te gaan. Namelijk ter beschikking stellen en via een cafetariamodel (ook wel individueel keuzebudget). Beide opties en de bijbehorende kosten leggen we helemaal voor je uit op deze pagina.

1. Leasefiets ter beschikking stellen

Zo bestaat er de mogelijkheid dat de werkgever de leasetermijn betaalt. Dit heet het ter beschikking stellen. Omdat de werknemer echter ook privé gebruik maakt van de fiets, moet hij nog iets bijbetalen in de vorm van bijtelling.

Bijtelling

Waarom de leasefiets van de zaak vandaag de dag in de spotlight is komen te staan, is vanwege deze bijtellingsregeling. Met deze regeling wordt het leasen van een fiets nog meer gelijk getrokken aan die van een auto.

Dankzij de bijtellingsregeling voor de fiets hoeft namelijk geen kilometerregistratie meer bijgehouden te worden voor het privégebruik. Het privégebruik door de werknemer wordt verrekend met een jaarlijkse bijtelling van 7%. Deze wordt berekend over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar.

BTW aftrek

Wat betreft de BTW aftrek, verschilt een leasefiets van de zaak niet van een fiets van de zaak. Zolang het gaat om het ter beschikking stellen. In beide gevallen mag de werkgever tot een aanschafprijs (of leaserecht) van €749 euro BTW aftrekken. Dit komt neer op €130 per fiets.

Kilometervergoeding

Voor de dagen dat een werknemer met de fiets komt, mag een werkgever geen kilometervergoeding uitbetalen. Wanneer een werknemer echter 3 dagen met de fiets komt en 2 dagen met de auto, mag er voor de 2 dagen met de auto wel kilometervergoeding geboden worden.

Fiets van de zaak mogelijkheden in je mailbox?

Download de whitepaper!

Rekenvoorbeeld: leasefiets van de zaak ter beschikking stellen

Rekenvoorbeeld zakelijk leasen bij Fietsenwinkel.nl

Rekenvoorbeeld: leasefiets van de zaak ter beschikking stellen

Rekenvoorbeeld zakelijk leasen bij Fietsenwinkel.nl

2. Leasefiets en het cafetariamodel

In tegenstelling tot het scenario bij ter beschikking stellen, biedt het cafetariamodel de ruimte om de leasekosten te betalen vanuit het brutoloon van de werknemer. Aantrekkelijk aangezien zo de kosten van de lease niet belast worden door loonheffing.

Ook bij het cafetariamodel is een medewerker nog verplicht om de jaarlijkse 7% bijtelling te betalen.

BTW aftrek

Aangezien in dit scenario de werknemer de kosten betaalt, valt er voor de werkgever geen BTW af te trekken.

Kilometervergoeding

Voor de dagen dat een werknemer met de fiets van de zaak komt, is het een werkgever niet toegestaan een kilometervergoeding uit te betalen. Wanneer een werknemer echter 3 dagen met de fiets komt en 2 dagen met de auto, mag er voor de 2 dagen met de auto wel kilometervergoeding geboden worden.

Fietsenwinkel.nl Zakelijk lease fietsaanbod

Ben jij overtuigd van de voordelen van een leasefiets van de zaak? Wij hebben een uitgebreid assortiment aan leasefietsen voor je klaar staan! Van elektrische stadsfiets tot speed pedelec: met deze luxe e-bikes leg je iedere afstand met gemak af.

Lease een Brinckers Brisbane M8 elektrische fiets

Elektrische stadsfietsen

  • Comfort en luxe staan voorop
  • Rechte zithouding zodat je ontspannen kunt fietsen
  • Merken zoals o.a. Cortina en Brinckers
De BMC Alpenchallenge AMP lease je bij Hellorider Zakelijk Lease

Sportieve elektrische fietsen

  • Strak en slim design, licht van gewicht
  • Gebogen houding: meer snelheid en wendbaarheid
  • Merken zoals Cube en BMC
Stromer ST1x speed pedelec leasen

Speed pedelecs / E-speeds

  • Maximale snelheid tot wel 45 km/h
  • Ultieme luxe en power voor de fanatieke forens
  • Merken zoals Stromer en Riese & Müller

De kracht van Fietsenwinkel.nl Zakelijk

Persoonlijk contact

Iemand die echt de tijd voor je neemt en je door de wirwar van regels en kleine lettertjes heen helpt. Zo doen we dat bij Fietsenwinkel.nl Zakelijk. Lees meer

Uniek en geautomatiseerd platform

Niemand zit te wachten op een eindeloze papierwinkel. Die blijft je dan ook bespaard dankzij de volledig geautomatiseerde leaseplatformen. Lees meer

Grootste servicenetwerk van Nederland

De zekerheid van een professioneel netwerk aan specialisten, met de persoonlijke service zoals die van de fietsenwinkel om de hoek. Lees meer

Onze partner:

Met de meest ervaren partner in de leasemarkt garandeert Fietsenwinkel.nl Zakelijk jou de ultieme ‘fiets van de zaak’-ervaring. De beste service, landelijke dekking: geen verrassingen, gewoon goed geregeld.

Friesland lease logo